«Ақмола облысы білім басқармасының  Жарқайың ауданы бойынша  білім бөлімі Державин қаласының Ақпан Үкібаев атындағы жалпы орта білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа имени Акпана Укубаева города Державинск отдела образования по Жаркаинскому району управления образования Акмолинской области»     

СоцСети

https://www.facebook.com/a.ukubaev  

https://www.instagram.com/akpanykubaev2/

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

.

Тамақтану балалар мен жасөспірімдердің денсаулығын анықтайтын маңызды факторлардың бірі болып табылады, аурулардың алдын алуға, жұмысқа қабілеттілікті және үлгерімді арттыруға, дене және ақыл-ойдың дамуына ықпал етеді, өскелең ұрпақты қоршаған ортаға бейімдеуге жағдай жасайды. Сондықтан білім беру ұйымдарында балаларды тамақтандырудың Жоғары сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселесі бұрынғысынша өзекті болып қалып отыр.

"Білім туралы" Қазақстан Республикасының Заңында Білім беру мекемесінің білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру үшін жағдай жасау, ұзақтығы жеткілікті үзілістерді қарастыру міндеті сақталған (48-бап білім алушылардың, тәрбиеленушілердің денсаулығын қорғау).

Оқушылардың денсаулығын сақтауды қамтамасыз ететін мектептегі тамақтануды ұйымдастыру мектеп ортасының денсаулық сақтауының ажырамас бөлігі болып табылады. Кез келген қоғамда, кез келген экономикалық жағдайда жасөспірімдер мен балалардың дұрыс тамақтану мәдениеті өзекті мәселе және бірінші кезектегі маңызды мәселе болып табылады, өйткені елдің болашағын, ұлттың гендік қорын айқындайды. Бұл, ең алдымен, тамақтану – балалар мен жасөспірімдердің денсаулығын қалыптастыруға тікелей әсер ететін тіршілік ету ортасының факторларының бірі. Балалар мен жасөспірімдер жасындағы тамақтанудың сапасы мен ұйымдастырылуының бұзылуы дене дамуының, сырқаттанушылықтың, үлгерімнің көрсеткіштеріне теріс әсер етеді, алмасу бұзылыстары мен созылмалы патологиялардың себебі болады. Тамақтану проблемасы кешенді, жүйелі тәсілді талап етеді және мемлекеттің қолдауымен нақты айқындалған міндеттер шеңберінде шешілуі тиіс. Мектепте тамақтандыруды ұйымдастыруды нормативтік қамтамасыз ету

 "Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы" Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 4 мамырдағы № 274-IV Заңы (2014.13.01. берілген өзгерістермен)

 "Қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидалары Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2011 жылғы 30 желтоқсандағы № 1665 қаулысымен бекітілген

 "Балалар мен жасөспірімдерді тәрбиелеу мен білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидалары (20.12.2013 жылғы өзгерістермен) Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2011 жылғы 30 желтоқсандағы № 1684 қаулысымен бекітілген

«Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Қазақстан Республикасының 2009 жылғы 18 қыркүйектегі Кодексіне сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі қаулы етеді:

Мектепте оқушыларға ұйымдастыру үшін келесі шарттар бар.

Санитариялық-эпидемиологиялық ережелерге сәйкес қоғамдық тамақтану мекемелері мен білім алушыларға асхана ашылды.

Асхана негізгі ғимараттың бірінші қабатында орналасқан және өндірістік, әкімшілік және тұрғын бөлмелері мен азық-түлік бөлмелері кіреді. Өндірістік үй-жайлардың құрылымы ас үйге, асханада 40 орындық тұрады.

Раковиналар, араластырғыштар арқылы суық және ыстық су келтірілген жуу ванналары орнатылған. Тамақ өнімдерін өңдеудің және тағамдарды дайындаудың технологиялық процестерінде пайдаланылатын суық және ыстық су, асхана мен ас үй ыдыстарын, жабдықтарды,  жеке гигиена ережелерін сақтау ауыз суға қойылатын талаптарға жауап береді.                  

Асхананың тамақтану залында түскі ас залында орналасқан қолжуғыш орнатылған. Өндірістік ортаның заттары болып табылатын жабдық,  ыдыс қоғамдық тамақтану ұйымдарына қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сәйкес келеді және тамақ өнімдерімен жанасу үшін жіберілген материалдардан жасалған.

Мектеп асханасы ыдыс-аяқ және аспаптармен қамтамасыз етілген.  Асханада тамақ өнімдерімен жанасатын материалдар үшін қауіпсіздік талаптарына жауап беретін шыны ыдыс (тәрелкелер, табақшалар, шыныаяқтар, стакандар) қолданылады. Ас құралдары (қасықтар, шанышқылар, пышақтар), дайын тағамдарды дайындауға және сақтауға арналған ыдыс.

Асханада асхана мен оның қызметкерлерінің қызметін қамтамасыз ететін нормативтік-құқықтық құжаттар әзірленді: қызметкерлерге арналған нұсқаулықтар мен ұсынымдар, тағамдарды дайындаудың технологиялық карталары, Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының бракераж журналдары. Тоңазытқыш жабдықтың температуралық режимін есепке алу, үшінші және тәтті тағамдарды витаминдеу жүргізу, ас блогы қызметкерлерінің денсаулық жағдайын тіркеу журналы.

Асхананың үй-жайлары мен жабдықтары нормалар мен талаптарға сәйкес келеді, тегін тамақтанушылар қатарына көп балалы, аз қамтылған, қамқорлықтағы балалар кіреді.

Тегін тамақпен қамтылған

1-4 сынып =  9 оқушы

5-9 сынып – 15 оқушы

10-11 сынып – 2 оқушы

Мектеп бойынша барлығы 26 оқушы ыстық тамақпен қамтылған .

Буфеттік тамақтану 300 оқушы.

Мектепте оқушылардың барлық тамақтануы жалпы білім беруді қамтамасыз етеді.

Білім алушыларды салауатты тамақтандырумен қамтамасыз ету үшін ас мәзірі әзірленеді, онда тағамдардың, аспаздық, ұннан жасалған, кондитерлік және нан-тоқаш өнімдерінің тізбесін.

Білім беру ұйымдарының барлық білім алушыларын салауатты тамақтандырумен қамтамасыз ету үшін перспективті ас мәзірі ұсынылатын ас мәзірін құрастыру нысанына, сондай-ақ тағам рецептурасы туралы сандық деректерді қамтитын күнделікті ас мәзіріне сәйкес аптасына жасалады.

Ыстық тамақ мәзірін жасау кезінде тамақтану рационымен витаминдер мен минералды тұздардың санитарлық ережелермен регламенттелген мөлшерде түсуі қамтамасыз етіледі. 

Жаңартылған күні: 02.05.2019 11:22
Құрылған күні: 04.05.2019 08:42

Текст